Kulturutbildning med Bobby, lektion 3 ”Youtube-kändisar”

Youtube.

Jag kan nästa dela in mitt liv i före och efter youtube. En sajt som skapades blygsamt av några vänner som var trötta på att det inte fanns nån sida på nätet där de kunde lägga ut sina filmer. Och vips, så har vi en av vår tids största internet-fenomen.

Youtube har ju gett gemene man en möjlighet att nå ut på ett sätt som förr aldrig varit möjligt. Är ett klipp på youtube tillräckligt bra så sprids ryktet likt en löpeld och vips så har tusentals besökare kikat på videosnutten inom några timmar. En genomslagskraft som är så direkt och effektiv har aldrig förr funnits och detta resulterar ju i att många nya stjärnor föds.

Jag tänkte visa några.

Den första är Bianca Ryan. Elvaåringen som med sin version av ”And I´m telling you” gick och vann hela ”Americas got talent”, blev snabbt youtubes mest sedda videoklipp och hon skapade sig beundrare världen över. Hon håller än idag rekordet över youtubes mest sedda klipp. Tack vare youtube har hon fått medverka i otaliga tvprogram och fått släppa skiva. Här är sången som gjorde Bianca till stjärna:

Nästa youtube-stjärna är en komiker, Pablo Francisco. Pablo sysslar med röstimitationer och är helt brilliant. Han blev snabbt en youtube-företeelse och man kan hitta otaliga klipp på hans ståupp-shower. Men Pablo fick oxå märka av nackdelarna med att vara en youtube-stjärna. I och med att han fått många fans genom youtube och att de tittar på uppträdandena där så har de redan sett det mesta av hans repetoar. Han berättar att när han var på turné utanför USA så upptäckte han att publiken redan hört alla skämt och sett imitationerna även om det är första gången han var i landet eller ens i världsdelen. Svårt. Här är ett litet klipp på El Pablo:

Vår sista youtubare är Von Lee Smith. Killen som med sin syster la ut ett klipp på youtube där han, liksom Bianca Ryan, sjunger ”And I`m telling you” på en lokal lite mässa. Hysteri. ”Har ni hört killen på youtube som sjunger Dreamgirls-låten i originaltonart? Helt sjukt!!”. Och det är helt sjukt. Han är en vit spinkig kille på 20 år som sjunger likt en mörhyad gospell-sångerska. Vilken röst. Hör själva:

Det summerar dagens lektion. Och kom ihåg, alla kan bli stjärnor på youtube.
Kasta er in och lägg ut lite videos!

/Bobby

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

5 svar

 1. I can’t believe they’re smalltalking in the background, the ladies, when he’s singing! Von Lee Smith would and did shut me up…Amazing.

 2. Det finns ett bättre och mycket längre klipp med Pablo från comedy central där han kör hela sin halvtimmeslånga rutin och dessutom är han i bättre form. Jag hade det för några år sedan.

  Rekommenderas för nedladdning. (Ahum..ja..uh..laglig och så. Du vet.)

 3. Youtube gör livet lite roligare. Här är ett tips på en skitrolig sketch med Will Ferrell från SNL.

 4. Vänta ett tag … är det bara jag som tycker att Bianca Ryan är SKITLÄSKIG? En elvaåring som sjunger sådär, det är ungefär som clownen i ”DET”

 5. Mia: Tack för tipset!

  Sussie: haha! Jag har sett det förr. Sketchen e underbar!

  Micke: Näää. Hon e bara amerikansk. Tycker isåfall att Von Lee Smith e läskigare. Att en snubbe kan sjunga sååå högt. Helt sjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: