Fyllepolitik

Jag träffade Robban, en av våra ljudtekniker på Golden, vid en korvkiosk på stureplan i natt. Jag var full, han var full och han hade en kompis med sig som oxå var full.

Robbans polare var nybliven farsa och vi diskuterar för fullt och kommer in på föräldraskap. Jag hävdade att kvinnor fortfarande drog det tunga lasset när det gäller att uppfostra barnen. Att vi genom sociala mönster har vant sig vid att det är så och därför inte ser det lika tydligt, men att det i allra högsta grad är så som det ser ut.

Han blev sur och sa att det minsann var jättejämnlikt och att det var bakåtsträvande av mig att säga att det var så.

Vad tycker ni?

Har han rätt, är det jämnlikt i föräldrarollerna? Och är det bakåtsträvande att påpeka ett problem som funnits i århundraden, ska man bara ignorera det?

Nyfiken på svaren.

/Bobby

Annonser

8 svar

 1. Jag tycker att du har rätt. Din kompis kompis kände sig sannolikt lite träffad där. ”Jag hjälper till jättemycket hemma!”, typ.

  Och det är ju där skon klämmer – ”hjälper till” innebär ju att mannen offrar sig för att hjälpa kvinnan, eftersom ”det är hennes hushåll”. Precis som förr. Kvinnan styr över hemmet och om mannen gör några husliga sysslor så ”hjälper han till”.

  Om pappan hämtar på dagis får han uppmuntrande kommetarer om att han är så ”duktig som hjälper till” med det.

  Osv osv osv i all oändlighet. Tyvärr. Det borde vara så självklart att man delade på alla sysslor i en familj/parrelation, och om så vore fallet skulle man inte ens behöva ordet ”jämlikhet” längre, eftersom jämlikhet är något man strävar emot. Behöver man inte sträva emot det så behövs inte ordet heller.

 2. I think you’re right! The worst line from a dad is ”I’m gonna babysit tonight, my own kids” Fucked up!

 3. Jag tror helt klart att du har rätt! Visst finns det nog familjer där kanske pappan har en större ”roll” i uppfostran, eller kanske to m drar det tyngre lasset men i majoritet så är det mammorna som har/tar den rollen. Hade även papporna kunnat amma te x så tror jag att det hade kommit mer naturligt… kanske. Men du har rätt!

 4. Jag har turen att leva med en man som är så jämlik så att jag får det att känna att det är jag som ”hjälper till” med barnpassning, tvätt och städning.

  Jag tror inte att alla har det som jag… Men jag tror att endel män och killar faktiskt börjar närma sig, eller rent av ”gått över mittlinjen”. Tyvärr finns det alltför många som fortfarande tycker att en kvinna ska passa upp på mannen och stå kedjad vid spisen.
  Men jag tror att kvinnor börjar bli tuffare och ”ta lika mycket plats” som mannen.

  Jämlikhet hit och dit tror jag man kan diskutera i evighet och ändå aldrig komma fram till något som passar alla. Vissa älskar ju faktiskt och vara hemma och ta hand om barn och hushåll. Andra skyr det som pesten. Lets face it… Vi är alla olika.

  Diplomatisk som jag är så tycker jag att ni båda har rätt 🙂

 5. Klart du har rätt. En pappa som ”hjälper till” får ju credit för det som om han just gjort något speciellt och unikt. Medans mamman förväntas göra allt hemma.

 6. I många familjer (och förlåt min heteronormativitet nu) är det en ren ekonomisk fråga: Mannen får snopptillägg på sin lön, som gör att han är mindre benägen att ta ut föräldraledighet, vabba etc. Eftersom han tjänar mer än hon blir den ekonomiska smällen större ju mer ansvar han tar. Så länge kvinnor tjänar 80% av männens löner kommer sånt här att finnas, iaf i heterokärnfamiljer.

  Sedan finns det faktiskt undersökningar som visar att ett radikalt trendbrott är på väg. Dagens unga pappor tycker det är självklart att dela lika. Allt är inte som när vi var små och folk tittade konstigt på min pappa för att han ”valt” att vara hemma med mig och mina syskon…

 7. Haller fullstandigt med Michel, det borde vara piskstraff for man som sager att dom ska sitta barnvakt at sina egna barn!

 8. Nja..
  Om det gäller att gå upp på morgonen..vakna när barnen gråter på natten eller komma ihåg att fixa matsäck när barnen skall på utflykt. Tror jag Mammorna leder rejält!

  Men det börjar bli mer jämnlikt och det är på tiden!

  (självklart finns även de hem där ansvaret om barnen delas 50/50)

  Pam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: